2% »

2% din impozit

Sistemul „2% din impozit” îngăduie persoanelor fizice să direcţioneze 2% din impozitul pe venitul global către o organizaţie non-profit.

Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare prevede că persoanele fizice contribuabile pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru susţinerea entităţilor non-profit.
Din întregul impozit (100%) plătit deja la stat puteţi deturna legal 2% către aceia în care aveţi încredere. Ceilalţi 98% rămân tot la stat.
Suma de 2% din impozitul pe venit nu este o donaţie ci reprezintă o sumă de bani pe care o luaţi în mod legal din braţele statului şi pe care o trimiteţi unei organizaţii legal constituite.

În cazul în care contribuabilul este o persoana juridică, în Legea nr. 571/2003 la capitolul III, Art. 31 se prevede că acei contribuabili care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor legii privind sponsorizarea şi legii bibliotecilor, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt în limita a 3% din cifra de afaceri;
b) nu depăşesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.